Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Meer weten × Ik begrijp het

Andere informatie en diensten van de overheid:www.belgium.beAndere informatie en diensten van de overheid:

CareSets & Be-SafeShare project

Gelieve kennis te nemen van de algemene opmerkingen op het einde van dit artikel.

Inleiding

Het project Be-SafeShare (Belgian Coordination Authority for Secure Standardized Multidisciplinary Health Data Exchange) heeft tot doel om oplossingen te ontwikkelen en te implementeren voor de elektronische multidisciplinaire gegevensuitwisseling tussen:

  • ambulante zorgverleners KB78
  • zorgverleners in ziekenhuizen
  • burgers / patiënten

Concreet wil het project Be-SafeShare een schaalbare, dynamische, modulaire, gehistoriseerde en multidisciplinaire gegevensuitwisseling mogelijk maken via gestructureerde, gestandaardiseerde en gecodeerde informatiesets op basis van een relevant businessconcept genaamd "CareSet".

De CareSets zullen worden uitgewisseld via de regionale kluizen (Vitalink voor Vlaanderen, Brussels Gezondheidsnetwerk voor Brussel, Réseau Santé Wallon (RSW) voor Wallonië). 

Hiervoor is het nodig om:

  • een centrale gemeenschappelijke medische taal in de elektronische patiëntendossiers (EPD) te gebruiken om ervoor te zorgen dat gebruikers elkaar eenduidig begrijpen, ongeacht hun vakgebied of moedertaal;
  • te zorgen voor een gestructureerde en coherente uitwisseling van de eenduidige concepten die gezondheidsinformatie vertegenwoordigen maar ook van de context die de betekenis ervan bepaalt.

Wat is een CareSet ?

Een CareSet is een gestructureerde en gestandaardiseerde set gecodeerde informatie ter ondersteuning van de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens (in ruime zin) tussen geautoriseerde zorgverleners.

De inhoud van deze informatiesets (CareSets) wordt ontwikkeld in overleg met het werkveld om te voldoen aan de reële klinische behoeften inzake gebruik van gezondheidsgegevens (primair gebruik).

CareSets worden gedefinieerd rond samenhangende klinische begrippen en/of behoeften (bijvoorbeeld: allergie, vaccinatie, wensen van de patiënt, vitale parameters, enz.) 

Welke voordelen?

Aangezien CareSets herbruikbare informatieblokken zijn, bieden ze per patiënt een unieke versie die identiek is voor alle zorgverleners

  • Er is dus geen meervoudige invoer van dezelfde gegevens, aangezien de informatie opgenomen is in één enkele CareSet die gemeenschappelijk is voor de andere zorgverleners en voor hen toegankelijk is. Wanneer dezelfde informatie vanuit klinisch oogpunt tot meerdere CareSets moet behoren, wordt in de mate van het mogelijke ervoor gezorg dat deze informatie ook tussen CareSets kan worden hergebruikt via logische koppelingen.
  • De toegang tot de verschillende CareSets door de verschillende KB78-zorgverleners en de patiënt wordt op granulaire wijze geregeld, per minimale gegevensset, via een toegangsmatrix en volgens voorgedefinieerde governance-regels.  Het is dus mogelijk om aan elkeen precies die gegevens te tonen die hij nodig heeft en geen volledige verslagen te tonen indien de zorgverlener slechts toegang nodig heeft tot een deel ervan.
  • Het medisch verslag, de ontslagbrief of andere documenten (zoals het SumEHR) kunnen op vraag automatisch worden samengesteld uit de verschillende basisblokken (CareSets) die voor de betrokken patiënt beschikbaar zijn op het moment van de aanvraag en met een presentatie die specifiek is voor de aanvrager.  Hierdoor is het :
    • mogelijk voor de zorgverlener die het verzoek indient, om alleen de informatie te zien die voor hem relevant is, gepresenteerd op de manier die hem het beste past;
    • voor de zorgverlener die de informatie post, niet langer nodig om vooraf te weten naar wie hij brieven moet sturen, of om verschillende soorten brieven te produceren voor hetzelfde zorgcontact;
    • niet nodig om op verschillende niveaus meerdere PDF’s op te slaan, die veel ruimte innemen en waarvan de informatie niet gemakkelijk integreerbaar is of ook niet indexeerbaar in een gestructureerde interface.

De CareSet is gestructureerd, gestandaardiseerd en gecodeerd.

  • Er wordt gebruik gemaakt van één unieke medische taal en duidelijke, precieze businessregels, zodat er minder risico is dat gezondheidsinformatie verkeerd wordt begrepen.  Hierdoor verbetert de kwaliteit van de uitgewisselde informatie en de patiëntveiligheid.
  • Dankzij de officiële Belgische vertalingen, die gevalideerd werden door het Belgisch Terminologiecentrum, zullen zorgverleners en patiënten indien nodig alle uitgewisselde informatie automatisch kunnen laten vertalen naar de andere landstaal. Er wordt opgemerkt dat er momenteel alleen vertalingen haar het Frans en het Nederlands bestaan, maar dat op termijn ook Duits beschikbaar zal zijn. Voorts is SNOMED CT standaard beschikbaar in (Brits en Amerkikaans) Engels in de internationale editie waarop de Belgische editie is gebaseerd.

De gegevensbescherming wordt beheerd op basis van een aantal regels:

  • De informatie wordt opgeslagen in de regionale kluizen en kan worden geraadpleegd door de zorgverlener voor zover
    • de patiënt voorafgaandelijk zijn geïnformeerde toestemming heeft gegeven voor het delen van zijn medische gegevens, 
    • de zorgverlener een therapeutische relatie met de patiënt heeft
    • de zorgverlener een geautoriseerde rol heeft volgens de governanceregels van de toegangsmatrix.
  • Elke wijziging wordt bijgehouden en gekoppeld aan de persoon die de wijzigingen heeft aangebracht, waardoor er geen gegevens verloren gaan en elke wijziging kan worden getraceerd.
  • Delen is geautoriseerd tussen alle zorgverleners en met de patiënt, in functie van de toegangsmatrix.  Elke geautoriseerde persoon kan dus gegevens toevoegen of bijwerken, inclusief (op termijn) de patiënt.

CareSet Allergie of "Allergy"

De uitwisseling van informatie tussen zorgverleners met betrekking tot de overgevoeligheid van de patiënt in ruime zin en de symptomen die hieruit voortvloeien is essentieel voor de veiligheid - en soms zelfs het overleven - van de patiënt en de continuïteit van de zorg.

Alle personen die instaan voor de zorg van de patiënt moeten op betrouwbare wijze geïnformeerd kunnen worden over de risico’s verbonden aan de overgevoeligheid van de patiënt, zowel de artsen bij het voorschrijven als de paramedici die behandelingen of zorg toedienen (allergie voor lijm, bestanddelen van crèmes en gels of essentiële oliën in het geval van kinesitherapeuten, enz.).

De CareSet “Allergy” geeft de lijst van allergieën, niet-allergische overgevoeligheden en/of intoleranties van een patiënt alsook de vastgestelde uitingen daarvan op tijdstip T naar aanleiding van contact met de substantie.

Meer informatie over deze CareSet vindt u in het volgende document van het RIZIV (versie van 11 juli 2024).

Verdere technische informatie (ten behoeve van analisten en ontwikkelaars) is te vinden in de “Implementation Guide FHIR”.

CareSet Vaccination

De CareSet “Vaccination” geeft informatie over de toegediende vaccins en laat toe om systemen als Vaccinnet en Vaccicard te voeden.

Meer informatie over deze CareSet vindt u in het volgende document van het RIZIV (versie van 11 juli 2024).

Verdere technische informatie (ten behoeve van analisten en ontwikkelaars) is te vinden in de “Implementation Guide FHIR”.

CareSet "Patient Will"

De arts moet de wensen van de persoon respecteren nadat hij hem heeft geïnformeerd over de gevolgen van zijn keuze.

De beslissing van de patiënt, die altijd herroepbaar is, is bindend voor de arts. Deze beslissing(en) moet(en) worden vastgelegd in het medisch dossier van de patiënt.

Volgens de wet mogen zorgverleners geïnformeerd worden over de wensen van een bewusteloze patiënt aan het einde van zijn leven om medische teams te helpen bij het nemen van beslissingen. Hiervoor kan de patiënt zijn of haar wensen kenbaar maken aan zijn of haar huisarts of een andere bevoegde zorgverlener. Deze wensen moeten beschikbaar zijn voor raadpleging volgens een toegangsmatrix.

Meer informatie over deze CareSet vindt u in het volgende document van het RIZIV

Verdere technische informatie (ten behoeve van analisten en ontwikkelaars) is te vinden in de “Implementation Guide FHIR”

Algemene opmerkingen: