Andere informatie en diensten van de overheid:www.belgium.be
Actieplan eGezondheid 2022-2024
Het actieplan 2022-2024 is het vierde in een reeks van actieplannen. De vorige waren die van 2013-2015, 2016-2018 en 2019-2021.
Een eerste rode draad in het actieplan eGezondheid 2022-2024 is het concept van een 'Belgian Integrated Health Record' (BIHR) dat door een groep van experten in gezondheidszorg werd uitgewerkt en dat gepositioneerd wordt als het referentiekader voor de evolutie van eGezondheid in de komende jaren ter ondersteuning van een geïntegreerde en multidisciplinaire zorg. Hierbij staat gezondheid en continuïteit van de hoogkwalitatieve zorg centraal, uitgaand van een burger/patiënt (en zijn/haar omgeving) die actief wil bijdragen aan zijn/haar/hun goede gezondheid.
De tweede rode draad is het secundair gebruik van gegevens, dat gefaciliteerd zal worden door de Health Data Authority (HDA). Secundair gebruik moet het gebruik van data voor innovatie, research en development mogelijk maken, alsook population management en beleidsondersteuning op basis van geaggregeerde data. Dit kan ondersteund worden door ‘real world data’ uit het BIHR beschikbaar te maken als ‘routinely collected data’ en door de documentatie, vindbaarheid, toegankelijkheid, kwaliteit en herbruikbaarheid van de data te verhogen. Het programma van de HDA wordt uitgewerkt in een afzonderlijk actieplan.
eGezondheid heeft een belangrijke impuls gekregen door de COVID-19-pandemie. Het is een opportuniteit om de bekendheid van de eGezondheidsdiensten bij de bevolking en de positieve ervaring die ze hebben gehad met toepassingen in het kader van vaccinatiecampagnes en de app voor COVID-19-certificaten om reizen mogelijk te maken, te blijven stimuleren met een verdere evolutie van deze diensten waarbij rekening wordt gehouden met de noden van zorgteams en actieve patiënten.
Dit actieplan houdt rekening met de ‘lessons-learned’ van het vorige actieplan: zo is het aantal projecten verminderd door projecten (bestaande en nieuwe) te combineren in één project waarbij de verschillende onderdelen (vroegere projecten) gedefinieerd worden als ‘Workpackages’. De bedoeling hiervan is om de soms moeizame, tijdsintensieve afstemming tussen de vroegere projecten efficiënter te maken. Het is de bedoeling om niet langer voor elk workpackage een governance-structuur (met o.a. een stuurgroep) op te zetten maar dit enkel te doen op het niveau van een ‘project’.
Ten slotte bereiden we ons met dit actieplan voor op de toekomstige invoering van een verordening betreffende de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens. Deze verordening is beter gekend als de European Health Data Space (EHDS), bouwt verder op de AVG, de voorgestelde datagovernanceverordening, de voorgestelde dataverordening en de NIS-richtlijn. Het vormt een aanvulling op deze initiatieven en voorziet in meer op maat gesneden regels voor de digitale gezondheidssector. Deze Europese ruimte voor gezondheidsgegevens zal op drie pijlers rusten:
- een krachtig systeem voor gegevensbeheer en regels voor gegevensuitwisseling;
- datakwaliteit;
- een goede infrastructuur en interoperabiliteit.
Met dit actieplan effenen we reeds het pad. De projecten zetten in op deze pijlers.