Andere informatie en diensten van de overheid:www.belgium.beAndere informatie en diensten van de overheid:

Terug naar nieuws

Orgadon – Registreer uw wilsverklaring inzake orgaandonatie

01/07/20

Vanaf 1 juli kan iedereen die na zijn overlijden menselijk lichaamsmateriaal wenst te doneren zijn wilsverklaring hieromtrent online registreren via de toepassing Orgadon.

In België is iedere burger potentieel donor na zijn overlijden, tenzij de burger in kwestie tijdens zijn leven expliciet verzet hiertegen heeft aangetekend. In de praktijk zullen artsen geen menselijk lichaamsmateriaal wegnemen zonder uitdrukkelijke toestemming. Indien de overledene zijn wilsverklaring niet heeft laten registreren, zal de arts contact opnemen met zijn naasten. De familie is echter niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene en het is steeds een delicate zaak om deze situatie aan te kaarten na het verlies van een dierbare.

Tot nu toe konden burgers hun voorkeur laten registreren in het gemeentehuis aan de hand van een formulier. Voortaan kunnen burgers hun wilsverklaring registreren:

waarbij ze de keuze hebben uit verschillende opties:

  • orgaandonatie voor transplantatie
  • donatie van menselijk lichaamsmateriaal (cellen en weefsel)
    • voor transplantatie bij een patiënt die ze nodig heeft;
    • voor de vervaardiging van geneesmiddelen of geavanceerde therapieën;
    • voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om inzicht te verwerven in de oorzaak van een aandoening of nieuwe behandelingen te ontdekken

Meer informatie