Hybride methode eHealth certificaataanvraag voor buitenlandse zorgverleners, niet woonachtig in België (zonder eID kaart), actief in de Belgische gezondheidssector

Alles over deze dienst

Om tegemoet te komen aan de noodzaak voor buitenlandse, niet-residente zorgverleners (dwz niet gedomiciliëerd in België) die in België in de gezondheidssector actief zijn en in afwachting van een structurele oplossing die pas met de volgende generatie eID-kaarten beschikbaar zal zijn, werd in samenwerking met de FOD Beleid en Ondersteuning – DG Digitale Transformatie en de gemeenten een “hybride” oplossing ontworpen, die de zorgverleners in bovengenoemde situatie zal toelaten om een certificaat aan te vragen bij het eHealth-platform. Deze “hybride” oplossing is een tijdelijke overgangsmaatregel die voor een specifiek doelpubliek werd ontwikkeld nl. voor zorgverleners die o.m. omwille van nieuwe wetgeving bepaalde webservices van het eHealth-platform verplicht zullen moeten gebruiken.

De oplossing bevat twee luiken.

Eerst is er een specifiek registratieproces dat verloopt via één van de lokale registratiekantoren in de Belgische gemeenten. De buitenlandse zorgverlener dient zich eerst bij een Belgische gemeente aan te bieden en er zijn/haar identiteit te bewijzen om een digitale sleutel te kunnen ontvangen waarmee hij/zij zich kan aanmelden bij de eHealth Certificate Manager.

Vervolgens is er de uitbreiding aan de eHealth Certificate Manager dwz een extra authenticatiemethode, gebaseerd op het hiervoor vermelde registratieproces. Hierdoor kan de niet-Belgische, niet-ingezeten zorgverlener de aanvraagtoepassing voor de certificaten van het eHealth-platform met een ander authenticatiemiddel dan de eID-kaart gebruiken.

Een korte uitleg over de procedure en een lijst van de gemeenten waar de buitenlandse zorgverlener terecht kan, zijn te vinden op de informatiepagina van het directoraat generaal Digitale Transformatie ( wcag.label.externalLink) .

Voor wie?

Buitenlandse zorgverleners, niet-ingezetenen, niet-Belgen (die niet beschikken over een Belgische elektronische identiteitskaart) en werkzaam in de Belgische gezondheidssector.

Werkwijze

Identificatieprocedure bij registratiekantoor

  • Maak vooraf een afspraak bij een gemeentelijk registratiekantoor ( wcag.label.externalLink) uit de lijst van hiertoe uitgeruste kantoren.
  • Wanneer uw identiteit als zorgverlener op basis van uw geldige identiteitsdocumenten gevalideerd kon worden, zult u een activatiecode (op papier) en –link (per e-mail) ontvangen. Deze activatielink is slechts 14 dagen geldig. 

Registreren als niet eID-houder en digitale sleutel activeren

Nadat een zorgverstrekker zich met de activatiecode op de ontvangen activatielink aanmeldt, krijgt hij de mogelijkheid om 3 digitale sleutels te activeren (een code via mobiele app, via sms of via token).

  • Kies voor uw digitale sleutel voor de activatiemethode “beveilligingscode via mobiele app”. (Let op: via token, wat een lager veiligheidsniveau inhoudt, of sms kan u nadien niet aanmelden bij de diensten van het eHealth-platform.) De digitale sleutels vereisen uw gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met een beveiligingscode.
  • De beveiligingscode kunt u via de gekozen weg (via de mobiele app) op uw mobiel toestel via een authenticator app ( wcag.label.externalLink) ontvangen.

eHealth Certificate Manager

In het beginscherm van de eHealth Certificate Manager vindt u de keuzemogelijkheid voor niet-Belgen, gedomicilieerd in het buitenland, zonder eID. De geactualiseerde handleiding die u hier op dit portaal kan raadplegen, geeft scherm per scherm de specifieke stappen weer.

  • Nadat u uw persoonlijke gegevens hebt ingevoerd (inputscherm NISZ-bis nummer, naam en voornaam en verder e-mailadres met telefoonnummer), wordt u gevraagd om een paswoord te creëren voor de keystore. Vervolgens moet u zich authentiseren.
  • Om u te authentiseren zal u nu worden doorverwezen naar een webtoepassing die een bepaald niveau van authenticatie vereist. Deze authenticatie wordt verzorgd door CSAM waarlangs het toegangsbeheer voor online overheidsdiensten verloopt. Het aanmelden vereist gebruikersnaam, paswoord en een persoonlijke tijdsgebonden toegangscode (TOTP) die af te lezen is op de authenticator app op uw mobiel toestel.
  • Na een geslaagde authenticatie komt u als geauthentiseerd gebruiker terug op de Certificate Manager-toepassing en kunt u het aanvraagproces verderzetten. Daarom is het nodig dat u eerst het contract terugstuurt naar eHealth. Zodra eHealth uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u een e-mail en kan u via de vervolledigingsstap in de Certificate Manager uw certificaten bekomen.

Hulp nodig?

Meer informatie in verband met aanmelden en registreren:

Aanmaakprocedure voor eHealth-certificaten

Geactualiseerde handleiding bij de eHealth Certificate Manager met toevoeging van de methode via CSAM voor niet-ingezeten zorgverleners, niet-eID houders.

Versie 2.0 (28/03/2018) - 2.86 MB Bestand PDF

Algemene voorwaarden over de eHealth-certificaten – Contract

De buitenlandse zorgverlener die een eHealth-certificaat wenst aan te vragen via de “hybride methode” dient vooraf deze verklaring volgens de opgegeven modaliteiten in te vullen en op te sturen.

Versie 1.1 (20/07/2018) - 413.58 KB Bestand PDF

Gebruik onderstaand formulier om ons te contacteren

Uw gegevens
Uw vraag

1500/1500 resterende karakters

Opnieuw beginnen